Gratis verzending vanaf € 20,- | Gratis 2 staaltjes naar keuze | 1 - 2 dagen levertijd | Gratis retourneren
Voorjaarsvoordeel: het gehele assortiment SUPER scherp geprijsd! 🌼

Arganolie

Arganolie is een van de kostbaarste oliën ter wereld. Het vergt namelijk veel tijd en werk om het Marokkaanse goud te produceren, maar dat is het waard omdat de olie bijzonder rijk aan waardevolle antioxidanten zou zijn. Musthave voor huid en haar of een overgewaardeerde beautytrend? Lees hier hoe arganolie uw schoonheidsroutine kan verrijken.

Vakkundig gecontroleerde informatie door Biochemica Dr. S. Schunter uit München.

Eigenschappen van arganolie

Arganolie (INCI: Argania Spinosa Kernel Oil) wordt gewonnen uit de kleine pitten van de gelige vruchten van de arganboom. De olie wordt handmatig gemaakt volgens de traditionele methode en dat is veel werk. Uit zo'n 100 kilogram vruchten wordt in 10 uur tijd slechts 1000 millimeter van de roodachtig-goudgele olie gewonnen. Er zijn inmiddels coöperaties die met behulp van mechanische persen en filters de productie van de koudgeperste olie bevorderen. Deze methode zorgt voor betere hygiënische omstandigheden en de houdbaarheid kan zo van enkele maanden worden verlengd tot maximaal 12 maanden.

Arganolie wordt voornamelijk in twee varianten verkocht: als de pitten vóór het persen worden geroosterd, krijgt de olie een kenmerkende, nootachtige geur. Maar de olie die voor de huidverzorging wordt gebruikt, wordt niet geroosterd voordat deze wordt geperst en heeft daardoor ook een subtielere smaak en geur. Arganolie bestaat voornamelijk uit oliezuur (circa 45-48%) en linolzuur (31-35%). En de olie staat verder bekend om zijn relatief hoge gehalte aan antioxidanten en secundaire plantaardige stoffen. Maar ook dat kan afhankelijk van de productiemethode aanzienlijk verschillen.

Superingrediënten

  • Oliezuur: het enkelvoudig onverzadigd vetzuur staat erom bekend dat het ervoor zorgt dat het product beter intrekt en de huid zacht laat aanvoelen. Maar oliezuur heeft een eerder destabiliserende werking voor de huidbarrière. Een eigenschap die in eerste instantie negatief lijkt. Maar daardoor kunnen andere in vet oplosbare bestanddelen beter worden opgenomen en dat is waarom oliezuur ook wel 'enhancer' wordt genoemd.
  • Linolzuur: drievoudig onverzadigd omega 6-vetzuur dat ook essentieel is voor het menselijk organisme. Dit zuur is het hoofdbestanddeel van nog een groep van belangrijke membraanlipiden (ceramiden) en is daarmee van essentieel belang voor een intacte huidbarrière.
  • Antioxidanten: bij arganolie wordt er voornamelijk op gewezen dat het een hoog gehalte vitamine E heeft. Maar ook hier moet er rekening mee worden gehouden dat dit sterk afhankelijk is van de manier waarop de olie wordt geproduceerd. Het gehalte aan vitamine E is uiteindelijk vaak niet hoger dan bij andere plantaardige oliën. Maar arganolie overtuigt toch met een zeer divers profiel van antioxidanten, zoals fytosterolen, carotenoïden en triterpeenalcoholen. In hun functie als antioxidanten beschermen ze de huid tegen oxidatieve beschadiging door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door zonlicht en kunnen de huidstructuur, het DNA en de eiwitten van de huid blijvend beschadigen.

Arganolie in huidverzorging

De basisolie is rijk aan antioxidanten en is vooral geschikt voor de verzorging van de rijpe en droge huid. Maar ook voor mensen die last hebben van een verstoorde huidbarrière (acne, psoriasis, huidziekte) biedt een verzorging met arganolie vanwege het vetzuurprofiel uitkomst.

Arganolie in haarverzorging

Oliën zijn over het algemeen heel geschikt voor de haarverzorging. Ze maken het haar soepel en glanzend en kunnen verstevigend werken. Verzorgende oliën – en arganolie in het bijzonder – zijn vooral voor consumenten die geen siliconen en PEG's willen gebruiken een goed alternatief. Voor een kuur is het voldoende om 2-3 keer per week enkele druppels olie in de punten te masseren. De olie is bij spaarzaam gebruik ook geschikt als leave-in-kuur. Voor een intensieve overnight treatment brengt u voor het slapengaan wat olie aan op het haar en spoelt het de volgende morgen weer uit.

FAQ arganolie

Is arganolie geschikt voor de verzorging van de vette en onzuivere huid?
Omdat arganolie niet-comedogeen is, kan deze zelfs bij de onzuivere huid worden gebruikt. Maar de verdraagbaarheid en de werking moeten steeds individueel worden beoordeeld.

Is arganolie echt een wondermiddel voor de huidverzorging?
De kostbaarste olie, extreem rijk aan vitamine E en bijzonder effectief in cosmeticaproducten – arganolie heeft een goede reputatie en de verwachtingen zijn dan ook hoog. Het is een feit dat de milde en verdraagbare olie traditioneel al eeuwenlang een vaste plek heeft ingenomen in de huidverzorging van Marokkanen. En nu is de olie al enige tijd ook in de rest van de wereld verkrijgbaar en iedereen was er meteen lovend over. Maar als er goed naar wordt gekeken, gaat het bij arganolie wel om een verzorgende olie, maar is deze niet zoveel beter dan andere oliën als op basis van de marketingcampagnes wordt vermoed.

Waar moet bij het kopen van zuivere arganolie op worden gelet?
Er is veel vraag naar arganolie en daarom worden er vaak absurde prijzen voor gevraagd. Ook worden er niet zelden andere neutrale oliën doorheen gemengd of alternatieve extractiemethoden gebruikt om de opbrengst te verhogen. Dat heeft een negatief effect op het vetzuurprofiel en bovendien vermindert hierdoor het gehalte aan antioxidanten. Kijk bij de aankoop daarom steeds of er 'koudgeperst' of 'virgin oil' op het etiket staat.

Producten met arganolie kopen

Argan-gezichtsolie

Een druppeltje luxe voor uw huidverzorging.

Argan-gezichtsolie

Een druppeltje luxe voor uw huidverzorging.

Crèmes met arganolie

Rijke verzorging voor elke dag.

Crèmes met arganolie

Rijke verzorging voor elke dag.

Argan-haarolie

Haarolie met arganolie maakt het haar glanzend en soepel.

Argan-haarolie

Haarolie met arganolie maakt het haar glanzend en soepel.

Shampoo met arganolie

Een met arganolie verrijkte shampoo verzorgt uw haar bij elke wasbeurt.

Shampoo met arganolie

Een met arganolie verrijkte shampoo verzorgt uw haar bij elke wasbeurt.

Over de auteur dr. Schunter:

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen werken, zet de eerste stap in de richting van effectieve huidverzorging", zegt dr. Sarah Schunter. Ze is ervan overtuigd dat met deze kennis voor elk huidtype de juiste verzorging kan worden gevonden.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Wilt u meer weten?

Ontdek andere bestanddelen

Bronvermelding

El Abassi et al.,
Physicochemical characteristics, nutritional properties, and health benefits of argan oil: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(11):1401-14.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24580537