1-2 dagen levertijd | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 staaltjes | Gratis retourneren

Jojobaolie

Mild en geschikt voor elk huidtype – met jojobaolie kunnen we in de huidverzorging eigenlijk niks verkeerd doen. En hoewel jojobaolie lang niet zoveel vitaminen en secundaire plantaardige stoffen bevat als enkele andere oliën, overtuigt de olie met zijn verzorgende effect.

Vakkundig gecontroleerde informatie: met dank aan Biochemica Dr. S. Schunter uit München

Eigenschappen van jojobaolie

Jojobaolie (INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil) wordt uit het zaad van de jojobastruik gewonnen. Jojobastruiken gedijen vooral in woestijnachtige gebieden in Zuid-Amerika. Koudgeperste jojobaolie heeft een goudgele tot lichtgele kleur. Hoe lichter de olie is, hoe waarschijnlijker het is dat de olie industrieel is verwerkt. De geur is over het algemeen heel subtiel.

Jojobaolie zou door zijn chemische structuur eigenlijk een vloeibare was moeten worden genoemd, want de vetzuren zijn niet zoals in andere oliën verbonden met glycerol, maar met een zogenaamde vetalcohol. Daardoor ontstaat een verbinding die veel lijkt op menselijk talg, wat de goede verdraagbaarheid van jojobaolie verklaart.

Jojobaolie bestaat voornamelijk uit de enkelvoudig onverzadigde vetzuren gadoleïnezuur (cira 70%) en erucazuur (circa 15%) met een lange keten. Door het lage gehalte aan onverzadigde of meervoudig onverzadigde verbindingen is de olie goed bestand tegen oxidatie en is na openen tot 24 maanden houdbaar.

Superingrediënten

  • Gadoleïnezuur: het menselijk lichaam heeft het enkelvoudig onverzadigd omega 9-vetzuur voornamelijk voor verschillende opbouwprocessen nodig. Maar verder is nog altijd niet helemaal duidelijk in hoeverre op de huid aangebracht gadoleïnezuur hierbij ondersteunend werkt. Alleen het verzorgende effect voor de huid is duidelijk aangetoond.
  • Provitamine A: de stof waaruit in het lichaam vitamine A wordt gevormd heeft in de huidverzorging met recht een vaste plek als verzorgende stof ingenomen. De stof regenereert de huid, stimuleert de celgroei en verstevigt de huid door restructurering van de collageenstructuur.
  • Vitamine E: is de belangrijkste antioxidant en beschermt de huid tegen oxidatieve beschadiging door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door zonlicht en kunnen de huidstructuur, het DNA en de eiwitten van de huid blijvend beschadigen. Vitamine E vangt deze vrije radicalen op en neutraliseert ze.

Jojobaolie in huidverzorging

Jojobaolie is een basisolie die makkelijk over de huid kan worden verdeeld en laat een aangename, fijne en niet-occlusieve laag achter op de huid. De bijzondere structuur van de jojobawas is er verder voor verantwoordelijk dat de vetzuren van de vetalcohol in de huid relatief langzaam en vertraagd worden afgebroken. Daardoor houdt het verzorgende effect veel langer aan dan bij enkele andere oliesoorten.

Jojobaolie maakt de huid glad en werkt vochtvasthoudend. Daarmee is de olie vooral geschikt voor de rijpe en droge huid. Maar ook de geïrriteerde huid profiteert van de milde, ontstekingsremmende en kalmerende werking. Druppel daarvoor de olie het best puur op de gereinigde en vochtige huid en masseer voorzichtig in. Of meng de jojobaolie met olie waar linolzuur of linoleenzuur in zit, omdat jojobaolie zelf geen van deze essentiële vetzuren bevat. Gebruik daarna een vochtinbrengend verzorgingsproduct om de huid optimaal te hydrateren.

FAQ jojobaolie

Is jojobaolie ook geschikt voor de onzuivere huid of bij acne?

Er is geen sluitend antwoord op de vraag of jojobaolie geschikt is voor de verzorging van de onzuivere of vette huid. Jojobaolie is niet-comedogeen en werkt antibacterieel. Daarmee kan de verspreiding van kiemen meestal worden tegengegaan. Zo werd aangetoond dat de groei van bacteriën, die er vaak voor zorgen dat ontstekingen, puistjes en acne ontstaan, door jojobaolie werd geremd. Omdat met name acne op veel verschillende manieren kan ontstaan, moet per geval worden getest of het gebruik van jojobaolie hierbij helpt of niet.

Kan jojobaolie worden gebruikt om make-up mee te verwijderen?

Jojobaolie is geschikt als mild reinigingsmiddel om make-up en mascara mee te verwijderen. Masseer daarvoor enkele druppels van de olie op het gezicht en spoel daarna met lauwwarm water af. Omdat voor deze reinigingsmethode geen emulgator wordt gebruikt, de stof die helpt om water en vet te mengen, kan de reiniging eventueel wat minder grondig zijn dan normaal. Voer indien nodig gewoon een tweede reinigingsstap uit.

Kan jojobaolie als haarverzorging worden gebruikt?

Bij regelmatig gebruik kan jojobaolie het haar glanzend en soepel maken. Kneed de olie daarvoor 's avonds in het vochtige haar. Laat de kuur ongeveer 2 uur of zelfs een nacht intrekken en spoel daarna uit. De favoriete shampoo kan voor extra verzorging ook met wat jojobaolie worden verrijkt.

Is jojobaolie geschikt voor consumptie?
Jojobazaad bevat simmondsine, chemisch gezien een suikerverbinding. Maar deze stof is voor het menselijk organisme niet bruikbaar. Door de splitsing van deze suikerverbinding ontstaat een bijproduct waarvan volgens verschillende onderzoeken wordt vermoed dat het toxische effecten heeft. In hoeverre dit op de mens wordt overgedragen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar de consumptie van jojobaolie of jojobazaad is niet aan te raden en ook voedingssupplementen met simmondsine zijn in Duitsland niet toegestaan. Het gebruik van jojobaolie als cosmetisch product is daarentegen volkomen veilig.

Producten met jojobaolie kopen

Crèmes met jojobaolie

Jojobaolie laat de huid als bestanddeel van een crème zacht aanvoelen.

Crèmes met jojobaolie

Jojobaolie laat de huid als bestanddeel van een crème zacht aanvoelen.

Jojoba-gezichtsolie

Breng voor extra verzorging naast de huidcrème ook een gezichtsolie met jojoba aan.

Jojoba-gezichtsolie

Breng voor extra verzorging naast de huidcrème ook een gezichtsolie met jojoba aan.

Jojoba-haarolie

De goudgele olie is ook goed voor het haar: het wordt soepel en glanzend.

Jojoba-haarolie

De goudgele olie is ook goed voor het haar: het wordt soepel en glanzend.

Jojoba-lichaamsverzorging

Ook in de lichaamsverzorging wordt in enkele recepten gebruikgemaakt van goed verdraagbare jojobaolie.

Jojoba-lichaamsverzorging

Ook in de lichaamsverzorging wordt in enkele recepten gebruikgemaakt van goed verdraagbare jojobaolie.

Over de auteur dr. Schunter:

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen werken, zet de eerste stap in de richting van effectieve huidverzorging", zegt dr. Sarah Schunter. Ze is ervan overtuigd dat met deze kennis voor elk huidtype de juiste verzorging kan worden gevonden.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Wilt u nog meer te weten komen?

Ontdek andere bestanddelen