1-2 dagen levertijd | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 staaltjes | Gratis retourneren
Voorjaarsvoordeel: Het gehele assortiment superscherp geprijsd! 

Niacinamide

Niacinamide is een van de interessantste bestanddelen in huidverzorgingsproducten: deze stof is veelzijdig, huidvriendelijk en makkelijk in gebruik. Daarom kan bijna elke huidtype van het gebruik profiteren. Nadat u de belangrijkste informatie over niacinamide in de huidverzorging heeft gelezen, zal dit bestanddeel ongetwijfeld onderdeel worden van uw beautyroutine.

Vakkundig gecontroleerde informatie, met dank aan biochemica Dr. S. Schunter uit München.

Feitenoverzicht niacinamide:

  • Naam in lijst van bestanddelen (INCI): Niacinamide
  • Werking: ontstekingsremmend, talgregulerend, regenererend
  • Aanbevolen gebruik: toners, serums, emulsies en crèmes
  • Huidtypen: geschikt voor alle huidtypen, maar vooral voor de vette en de gevoelige huid

Niacinamide – de basis

Niacinamide behoort tot de groep vitamine B3 (niacine). Naast niacinamide bestaat deze groep ook uit nicotinezuur en andere derivaten. Niacinamide speelt een belangrijke rol in het lichaam omdat de stof bij verschillende essentiële stofwisselingsprocessen is betrokken. Dit bestanddeel werkt verder antioxidatief: het neutraliseert vrije radicalen en beschermt de cellen zo tegen oxidatieve schade.

Ons lichaam kan zulke vitaminen niet zelf of slechts in onvoldoende hoeveelheden aanmaken. Het kan wel kleine hoeveelheden vitamine B3 aanmaken, maar dat is onvoldoende om in de behoefte te voorzien. Omdat niacine voor het organisme van essentieel belang is, moet het van 'buitenaf' worden aangevuld. Verschillende voedingsmiddelen zoals paddenstoelen, dadels, vis, gevogelte, eieren en melk bevatten niacine. Door de inname van niacine komt er automatisch ook niacinamide in het lichaam terecht. Niacinamide kan niet alleen via voeding worden ingenomen, maar ook uitstekend via de huid worden opgenomen. Zo kan de in water oplosbare vitamine B3 veel verschillende positieve effecten op de huid hebben.

Dit is het effect van niacinamide op de huid

Niacinamide heeft veel verschillende werkingen en heeft daarmee voordelen voor elk huidtype:

  • Bij de onzuivere huid waarbij snel puistjes en ontstekingen ontstaan, kan niacinamide ontstekingsremmend en kalmerend werken. Verder kan niacinamide de talgproductie reguleren, waardoor minder onzuiverheden ontstaan, de huid minder vet wordt en vergrote poriën kleiner lijken.
  • Een niet egale teint, zoals bijvoorbeeld bij rosacea, rode vlekken, lichte littekens van puistjes of hyperpigmentering voorkomt, kan door niacinamide egaler uitzien. Niacinamide kan daarnaast een positief effect hebben op de huidstructuur. De huid ziet er dan egaler en gladder uit.
  • Niacinamide kan de productie van belangrijke huidcomponenten verhogen, waaronder de ceramideproductie. Hierdoor wordt de huidbarrière versterkt en de regeneratie van de huid gestimuleerd. Dit heeft vooral voordelen voor de droge huid (bijvoorbeeld bij atopische dermatis of neurodermitis).
  • Doordat dit bestanddeel de collageenvorming stimuleert, kan niacinamide verder het ontstaan van rimpels vertragen of fijne lijntjes vervagen of soms helemaal laten verdwijnen.

Niacinamide in huidverzorgingsproducten

Niacinamide lost heel goed op in water. Daardoor is de stof vooral in waterige verzorgingsproducten of verzorgingsproducten op waterbasis, zoals toners, serums, emulsies en vochtinbrengende crèmes, te vinden. Hoewel niacinamide in concentraties tot 10% goed verdraagbaar is, kunnen ook lagere hoeveelheden een overtuigende verzorgende werking hebben. Zo heeft 2% niacinamide al antioxidatieve en vochtinbrengende eigenschappen, terwijl alles boven 2% een positief effect heeft op de huidskleur, de talgproductie en ontstekingen.

Voor de best mogelijke en omvangrijke verzorgende werking wordt niacinamide in formules vaak samen met andere huidkalmerende, barrièrestabiliserende of vochtinbrengende bestanddelen gecombineerd.

FAQ niacinamide

Wat met een niacinamide-flush bedoeld?

Bij lage, hele zure pH-waarden verandert de chemische structuur van niacinamide en wordt de stof omgezet in nicotinezuur. Dat kan in de huid tot een vrij opvallende reactie leiden: de bloedvaten verwijden, wat voor meer doorbloeding en rode vlekken op de huid leidt. De huid gaat daardoor branden of jeuken en dat kan onaangenaam zijn. Deze reactie is niet gevaarlijk en stopt na korte tijd weer vanzelf.

Normaal gesproken hoeft u zich geen zorgen te maken om onbedoeld een 'nia-flush' te veroorzaken. Deze chemische reactie vindt tijdens een normale verzorgingsroutine vrijwel nooit plaats. Dat komt er aan de ene kant door dat de pH-waarden van verzorgingsproducten meestal goed zijn gebufferd (gestabiliseerd). En aan de andere kant zou u voor een dergelijke reactie bijvoorbeeld een hooggeconcentreerd niacinamideserum direct met een heel zuur product moeten mengen en hier dan een grote hoeveelheid van op de huid moeten aanbrengen. Maar dit is een proces dat in de praktijk niet mogelijk is en daarom ook niet plaatsvindt. Wie toch het zekere voor het onzekere wil nemen, kan tussen de verzorgingsstappen die mogelijk voor problemen kunnen zorgen door een korte pauze inlassen.

Hoe brengt niacinamide de huidbarrière in balans?

Bij het versterken en stabiliseren van de huidbarrière speelt niacinamide niet zozeer een direct, maar eerder een bemiddelende rol. Als zogenaamde cofactor ondersteunt de stof reacties die verantwoordelijk zijn voor de vorming van verschillende componenten van de huidbarrière. Zonder niacinamide zouden bepaalde processen in het lichaam die essentieel zijn voor de aanmaak van huidcomponenten (onder andere ceramiden, vetzuren, lipiden), niet plaatsvinden.

Hoe zorgt niacinamide ervoor dat de poriën er beter uitzien?

Hoe groot de poriën zijn, verschilt van mens tot mens en is voornamelijk genetisch bepaald. Door te veel zon kunnen poriën na verloop van tijd bovendien groter worden. Poriën kunnen in principe niet kleiner worden gemaakt. Maar u kunt ze er wel beter uit laten zien. Zo hoopt zich door de verlaging van de sebumproductie ook minder talg in de poriën op: zuivere poriën zien er veel kleiner uit dan verstopte en onzuivere poriën. Aan de andere kant kan niacinamide tijdelijk en oppervlakkig de huid wat minder veerkrachtig maken. Dit leidt ertoe dat de huid wat meer samentrekt en de poriën optisch 'krimpen'.

Producten met niacinamide kopen

Serums met niacinamide

Een serum met niacinamide zorgt voor fijne poriën en een egale teint.

Serums met niacinamide

Een serum met niacinamide zorgt voor fijne poriën en een egale teint.

Maskers met niacinamide

Deze maskers zijn veelzijdig en multifunctioneel.

Maskers met niacinamide

Deze maskers zijn veelzijdig en multifunctioneel.

Over de auteur Dr. Sarah Schunter:

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen werken, zet de eerste stap in de richting van effectieve huidverzorging", zegt dr. Sarah Schunter. Als gepromoveerd biochemica ontcijfert ze met plezier de vaak cryptische ingrediëntenlijsten van huidverzorging, om uit te vogelen wat erin zit en hoe het werkt. Ze is ervan overtuigd dat met deze kennis voor elk huidtype de juiste verzorging kan worden gevonden.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Wilt u meer weten?

Ontdek nog meer ingrediënten

Bronvermelding
Kim et al., N-Nicotinoyl dopamine inhibits skin pigmentation by suppressing of melanosome transfer. Eur J Pharmacol. 2015; 769:250-6.

Draelos et al., The Effect of 2% niacinamide on facial sebum production.
J Cosmet Laser Ther. 2006; 8(2):96-101.

Bissett et al., Topical niacinamide reduces yellowing, wrinkling, red blotchiness, and hyperpigmented spots in aging facial skin.
International Journal of Cosmetic Science. 2004; 26, S. 231–238.