1-2 dagen levertijd | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 staaltjes | Gratis retourneren
20% korting* op ALLES bij aankoop vanaf € 39 & kies tot 2 gratis cadeaus (€ 60 = 1 cadeau & € 110 = 2 cadeaus)*

Amandelolie

Verdraagbaar en veelzijdig in gebruik – amandelolie is geschikt voor elk huidtype, zelfs voor de gevoelige babyhuid. Hoewel deze olie momenteel in de schaduw van exotische oliën lijkt te staan omdat amandelolie niet zo spannend klinkt, is het de moeite waard eens naar deze klassieker onder de oliën te kijken.

Eigenschappen van amandelolie

Amandelolie (INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil) wordt uit de pitten van zoete amandel gewonnen. De lichtgele tot kleurloze olie heeft een zoetige geur en is een van de meest verdraagbare oliën voor de huidverzorging. De olie wordt verkregen door de pitten voorzichtig koud te persen of door de amandelen te verhitten. Koudgeperste oliën hebben steeds de voorkeur. Ze zijn meestal wel duurder, maar bij deze methode blijven de waardevolle bestanddelen wel in veel hogere concentraties behouden.

Amandelolie bestaat voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigd oliezuur (circa 60-70%) en tweevoudig onverzadigd linolzuur (tot 20%). Daarmee is het gehalte aan onverzadigd vetzuur relatief hoog, waardoor de olie gevoelig is voor oxidatie. Daarom moet de olie na openen binnen 6 maanden worden gebruikt.

Superingrediënten

  • Oliezuur: het enkelvoudig onverzadigd vetzuur staat erom bekend dat het ervoor zorgt dat het product beter intrekt en de huid zacht laat aanvoelen. Maar oliezuur heeft een eerder destabiliserende werking voor de huidbarrière. Een eigenschap die niet per se negatief hoeft te zijn. Want daardoor kunnen andere in vet oplosbare bestanddelen beter worden opgenomen en dat is waarom oliezuur ook wel 'enhancer' wordt genoemd.
  • Linolzuur: drievoudig onverzadigd omega 6-vetzuur dat ook essentieel is voor het menselijk organisme. Dit zuur is het hoofdbestanddeel van nog een groep van belangrijke membraanlipiden (ceramiden) en is daarmee van essentieel belang voor een intacte huidbarrière. In amandelolie zit ongeveer 20% linolzuur.
  • Vitamine E: is de belangrijkste antioxidant en beschermt de huid tegen oxidatieve beschadiging door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door zonlicht en kunnen de huidstructuur, het DNA en de eiwitten van de huid blijvend beschadigen. Vitamine E vangt deze vrije radicalen op en neutraliseert ze.

Amandelolie in huidverzorging

De basisolie trekt niet zo snel in de huid, maar dringt daardoor wel dieper in de huid door. Door het hoge gehalte aan oliezuur werkt amandelolie licht destabiliserend voor de huidbarrière. Deze eigenschap kan zowel positief als negatief zijn. Een voordeel is dat amandelolie vanwege deze eigenschappen vaak als aanvullend bestanddeel in huidverzorgingsproducten te vinden is om ervoor te zorgen dat andere bestanddelen goed in de huid worden opgenomen. Maar voor open, ontstoken delen van de huid of bij acute neurodermitis zorgt deze 'enhancer'-eigenschap voor nog meer destabilisering van de toch al labiele huidbarrière.

De amandelolie kan samenvattend als solide basisolie worden beschreven die voor elk huidtype, met uitzondering van huidtypes met een sterk verstoorde huidbarrière, geschikt is. Omdat de olie een niet-comedogene werking heeft, kan deze ook op de onzuivere huid worden aangebracht.

FAQ amandelolie

Amandelolie als bescherming tegen de zon?

Van sommige plantaardige oliën wordt gezegd dat ze in plaats van gewone zonbeschermingsproducten kunnen worden gebruikt. Vooral in de natuurlijke cosmetica wordt erop gehoopt dat de olie uv-bescherming biedt zonder fysieke of organische zonlichtfilters te hoeven gebruiken. En hoewel in het laboratorium is ontdekt dat enkele oliën een SPF (sun protection factor) van 3-4 hebben, biedt dit in de praktijk onvoldoende bescherming tegen zonnestraling. In sommige zonbeschermingsproducten zit wel amandelolie, maar hier moeten steeds organische uv-filters aan worden toegevoegd om voor voldoende bescherming tegen beschadigende UVA- en UVB-straling te zorgen.

Amandelolie in huidverzorgingsproducten – werkt dat?

Amandelolie geeft crèmes, lotions en emulsies een zachte, verzorgende en soepele textuur. Verder zorgt deze olie ervoor dat andere verzorgende stoffen goed in de huid trekken. Wie niet met pure amandelolie overweg kan, vindt in producten met amandelolie een goed alternatief.

Kan amandelolie worden gebruikt om make-up mee te verwijderen?

Amandelolie is geschikt als mild reinigingsmiddel om make-up en mascara mee te verwijderen. Masseer daarvoor enkele druppels van de olie op het gezicht en spoel daarna met lauwwarm water af. Omdat voor deze reinigingsmethode geen emulgator wordt gebruikt, de stof die helpt om water en vet te mengen, kan de reiniging eventueel wat minder grondig zijn dan normaal. Voer indien nodig gewoon een tweede reinigingsstap uit.

Producten met amandelolie kopen

Amandelolie-gezichtsverzorging

Amandelolie is een extra rijke, verzorgende stof in crèmes.

Amandelolie-gezichtsverzorging

Amandelolie is een extra rijke, verzorgende stof in crèmes.

Amandelolie-lichaamsverzorging

Bodycrèmes met amandelolie verzorgen belaste huid en maken hem weer zijdezacht.

Amandelolie-lichaamsverzorging

Bodycrèmes met amandelolie verzorgen belaste huid en maken hem weer zijdezacht.

Over de auteur dr. Schunter:

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen werken, zet de eerste stap in de richting van effectieve huidverzorging", zegt dr. Sarah Schunter. Ze is ervan overtuigd dat met deze kennis voor elk huidtype de juiste verzorging kan worden gevonden.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Wilt u meer weten?

Ontdek andere bestanddelen